Keresés

Részletes keresés

aszasza1 Creative Commons License 2 órája 0 0 186002

Na, hát közben megmértem a bakonyival a külön vett ep-s 1 literem, meg a kp-t is, 3-4szer mindegyiket. A konklúzió a következő: a bakonyi teszt teljesen alkalmatlan pálinkák mérésére.

öreg_néne_b Creative Commons License 3 órája 0 0 186001

t --> z

Előzmény: öreg_néne_b (186000)
öreg_néne_b Creative Commons License 3 órája 0 0 186000

Két dolgot tételeztél fel és egyik sem igaz.
1. Erős sav, ami töménységtől függetlenül teljes mértékben hidrolitál.
2. Az oldószer víz. Nem vizet is tartalmazó elegy, hanem víz.

Előzmény: Jolida (185998)
endrepp Creative Commons License 3 órája 0 0 185999

Sztem. hagyjuk. :)

 

Én ezt úgy fogom fel, nem baj, ha a pálinka elmegy savanykás irányba, de ne érezzem savanyúnak, ha savanyúnak érzem, akkor az pont úgy legyen savanykás, hogy jól áll neki. Amit írtam, pl az egyik kökényemet fanyarabbnak érzem, sztem az konkrétan egy kicsit savanyúbb és az kicsit jobban ízlik, mint a másik. pH4 az már bor, pH4.5 az meg már majdnem bor, szóval az majdnem kizárt, hogy az jó legyen.

De úgy tűnik, hogy ez marad elmélet, mert több helyen le van írva, hogy a mérés nem megy a mezei pH mérővel korrekten, mert nem erre van kitalálva.

Előzmény: Jolida (185998)
Jolida Creative Commons License 3 órája 0 0 185998

pH= -lg(H+)

 

szesz-víz 1-1 dl oldata:

 

víz (7pH):       0.01*10exp(-5) mol/dm3

szesz(4.5pH): 3.16*10exp(-5) mol/dm3

 

3.17*10exp(-5) mol 2 dm3 elegy.

1.585*10exp(-5) mol 1 dm3 elegyben.

 

Ez kb. 4.8pH-nak felel meg.

 

Ha nem jó a számolás, majd a vegyészek kiszámolják. :-)

 

 

Előzmény: endrepp (185995)
endrepp Creative Commons License 6 órája 0 0 185997

.. és a pH mérő, ami vizes oldatokhoz való, nem működik megbízhatóan etanol víz oldatban.

 

Nem a pH-t fogja leolvasni, hanem egy tetszőleges számot, ami nem mindig használható. A pH-mérés a hidroalkoholos oldatokban közismerten problémás és hibás.

A pH-szonda a létrehozott elektrokémiai cella feszültségét méri. Általában két elektróda van; vagy két különálló szonda, vagy az egyik elektróda a másikban van egy általában 0,1M KCl oldatban. Ezután a feszültséget megszorozza egy tényezővel, és ezt pH-ra konvertálja.

Egy másik probléma, hogy a pufferek és sók másképp viselkednek az alkoholos-vizes oldatokban. Az oldhatóság, a vezetőképesség stb.

A pH-szonda használata nem vizes vagy kevert oldószerekben létező minőségellenőrzési vizsgálat, de az eredmény nem a pH érték.”

Előzmény: öreg_néne_b (185996)
öreg_néne_b Creative Commons License 7 órája 0 0 185996

Nem lehet így kiszámítani. Ezek gyenge savak, nagyon számít a disszociációs együttható (K). De, mert nem tudjuk milyen savakról van szó, így ez is ismeretlen. És itt jön, hogy az egész elmélet alapja az, hogy a víz aktivitása 1, azaz híg vizes oldatról van szó. Ami egy 88 százalékos alkoholnál messze nem igaz.

Előzmény: endrepp (185995)
endrepp Creative Commons License 7 órája 0 0 185995

 

Kb. 88 fokos a KP átlag (előző ábrából).

1:1 -es hígítással kb. 4.8 pH jöhet ki (ha jól számoltam a mol-okat).

 

Hogy számoltad ezt ki?

Előzmény: Jolida (185990)
1zsakkrumpli Creative Commons License 9 órája 0 0 185994

Ezt összenézed a Tieddel, akkor ami hiányzik a tiedről meredek PH érték beesés KP/UP határán. Az nálam van, Nálad miért nincs?

Előzmény: Jolida (185990)
endrepp Creative Commons License 9 órája 0 0 185993
endrepp Creative Commons License 9 órája 0 0 185992

A mérést is néztem és a pálinkához is valószínűleg szerencsém volt, egy igazán gyenge tétel, olyan, amit meg sem mutatnék senkinek.

Előzmény: Jolida (185990)
1zsakkrumpli Creative Commons License 9 órája -1 1 185991

Érdekes, Brill-től vásárolt pálinka PH-ja pont 7,0, és természetesen jó ízű. volt.

Előzmény: Jolida (185990)
Jolida Creative Commons License 10 órája 0 0 185990

Nézted a Wesslinges mérést?

Olyan 4.5 körül lehet a hígítatlan KP átlaga hígítás előtt (a mi "méréseink" is tömény állapotúak!).

 

Kb. 88 fokos a KP átlag (előző ábrából).

1:1 -es hígítással kb. 4.8 pH jöhet ki (ha jól számoltam a mol-okat).

Előzmény: endrepp (185989)
endrepp Creative Commons License 12 órája 0 0 185989

Az biztos, hogy ha semleges a pH értéke, akkor nincs benne ecet, sem egyéb sav és a szíjban is sima ízt produkál.

Viszont az nem mondható el egy savanyú tételről, hogy biztos esztétikus, mint pálinka, valószínűleg minél savanyúbb, annál biztosabb, hogy hibás. 5-alatt azért már minimum gyanús.

Előzmény: Jolida (185986)
endrepp Creative Commons License 15 órája 0 0 185988

A fanyar kökény természetesen, pH5.5, szilvát is ilyesmire kellene.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185987)
1zsakkrumpli Creative Commons License 27 órája 0 0 185987

Egyszerű, kóstolj meg PH 4-es, PH 7-es pálinkát akár ugyanabból a gyümölcsből. Melyik fog jobban ízleni?

(pl. emberi nyál PH-ja 7)

Előzmény: Jolida (185986)
Jolida Creative Commons License 30 órája 0 0 185986

Vitatkozhatunk - itt is, megint :-) - erről, de nem nagyom értem -még most se-, hogy honnan veszed, hogy a pálinkának a vízzel hasonló pH-jának kéne lenni.

 

 

Annak ellenére, hogy a Wessling-nek vannak ilyen mérései is, én nem hallottam még olyanról -ettől még lehet- ahol csak pH mérés alapján választanának el.

Te sem! :-ppp

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (185982)
Jolida Creative Commons License 30 órája 0 0 185985

Meglehet.

Sima kínai szutyokkal "mértem" (mint a többségünk).

 

Előzmény: öreg_néne_b (185983)
naivkezdo Creative Commons License 1 napja 0 0 185984

Nincsenek meg a régi hozzászólásaim, de biztosan 4 alatt volt a meggy cefre.

Előzmény: kopasz szuzukis (185974)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 185983

A 70+ alkohol már a pH-mérő nagyon durva megerőszakolása. Az egész a híg vizes oldatokra van kitalálva. Simán lehet, hogy azért csökken folyamatosan a mutatott érték, mert egyre több a víz a rendszerben.

1zsakkrumpli Creative Commons License 1 napja 0 0 185982

Nem értem a mérésedet.

Pálinkának PH-ja 7-8 között van, az tuti, hogy nem UP-s. Amelyiknek 5 alatt az nagy valószínűséggel az.

Nálam a kifolyó KP PH-ja követi párahőmérsékletet. Ott ahol beesik a párahőmérséklet, ott meredeken esik a PH-is.

KP PH mérése csak visszacsatolás.

Előzmény: Jolida (185981)
Jolida Creative Commons License 1 napja 0 0 185981

Az egészé (rézeleje...Up vége).

Nem az érték nagysága a fontos, hanem a lefutási tendencia ... de erről beszéltünk anno, hogy ki lehet-e választani a KP végét csak pH méréssel (az én véleményem szerint nem).

Előzmény: 1zsakkrumpli (185979)
1zsakkrumpli Creative Commons License 1 napja 0 0 185980

kökény:

- lett 5 liter 50 %-os.

80,5 C-foknál kezdődött a KP pH=7,6 majd emelkedett 81 C-fokig,

durván 81 C-foktól 84 C-fokig pH=8,2 közel állandó volt

84 C-foktól indult a csökkenés, 85,5 C-foknál vágtam, ott pH=6,9 volt.

Így a kP 76 alk. fokos lett, melynek a pH=7,48

(C-fok=hűtő felett mért párahőmérséklet)

1zsakkrumpli Creative Commons License 1 napja 0 0 185979

Ez most a KP PH-ja?

Előzmény: Jolida (185976)
aszasza1 Creative Commons License 1 napja 0 0 185978

Minden egyes mérés előtt kalibrálom, de ma készítek új oldatot, biztos ami ziher.

Jolida Creative Commons License 1 napja 0 0 185977

p.s. Ez cefre.

Előzmény: Jolida (185975)
Jolida Creative Commons License 1 napja 0 0 185976

Kalibrálnod kéne a pH mérőt, mert ezek az adatok nagyon gyanúsak.

 

Ez egy másik gyümölcs (Vilmos körte, 2019.)

Előzmény: aszasza1 (185969)
Jolida Creative Commons License 1 napja 0 0 185975

 

 

2020.

Cigánymeggy         3.2 pH

Debreceni bőtermő 3.4 pH

 

2021.

Debreceni bőtermő  3.4 pH 

Előzmény: kopasz szuzukis (185974)
kopasz szuzukis Creative Commons License 1 napja 0 0 185974

Ha a cseresznye cefre pH-ja 3,5 körüli volt, akkor valami nagyon nem kerek. Vagy a pH-mérő hibás, vagy a cseresznye volt éretlen, de nagyon. A jellemzően savas meggy sem produkál 4 alatti pH-t. 

Előzmény: aszasza1 (185971)
endrepp Creative Commons License 1 napja 0 0 185973

Orrban terjengő, csípős érzést vagy illósav (pl ecet) vagy egyéb illékony, előpárlati összetevő okoz, utópárlati komponensek már nem illékonyak, ezért jönnek a lepárlás utolsó szakaszában, azok biztos nem. Ha semleges a kémhatás - pH7, akkor a savakat ki lehet zárni. Ez a gondolat, remélem, ha hibás, akkor a képzett kollégák kijavítanak. Borkősav nem illékony, az kizárható, hogy átmegy desztillálással.

Előzmény: aszasza1 (185971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!